Lahana Sarma

Yazar: Unknown Tarih: 15:05 Kategori: , , Yorum: Yorum Yap
Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 72. yılında kendisini saygı ve özlemle anıyoruz.
Bayram öncesindeki son iş haftası olduğu için oldukça yoğun bir hafta geçiriyoruz. Tamamlanması gereken işler insanı strese sokuyor. Ama yine de Çarşambaya ulaştık gerisi kolay değil mi? Kışın favori yemeklerimden biri beyaz lahana sarmasıdır. Etlisi de zeytinyağlısı da benim için kışın en güzel lezzetlerindendir. Bugün tarifim etli lahana sarması. Zeytinyağlısının tarifi de burada. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 adet orta boy beyaz lahana
300 gr.kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
yarım su bardağı pirinç
1,5 yemek kaşığı salça
tuz
karabiber
kuru nane
sumak
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Lahananın koçan kısmı ayıklanır ve çıkarılır. Yapraklar tek tek ayıklanır. İyice yıkanan yapraklar kaynar suda 10 dak.haşlanır. Haşlanan yapraklar süzülür ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta kıyma, küçük küçük doğranmış soğan, ayıklanıp, yıkanmış pirinç, tuz, biber, 1 yemek kaşığı salça, kuru nane, sumak bir kapta iyice karıştırılıp, yoğurulup sarmanın iç harcı hazırlanır. Lahana yapraklarındaki sert damarlar çıkarılır(bu kısımları tencerenin altına koyup, dolmaları bunların üzerine dizebilirsiniz) Yapraklar avuç içi büyüklüğünde parçalar olarak alınır ve uç kısmına dolma iç harcından konuluır ve yaprak sarılır. Tüm yapraklar için aynı işlem gerçekleştirilir.Yaprakların damar kısımları ile tabanı kaplanan tencereye dizilirler. Hepsi dizilince yarım kaşık salça su ile karıştırılıp tencereye eklenir, zeytinyağı konulur. Tencereye sarmaların üstüne bir tabak oturtulur ve tencereye dolmaların yarısına gelecek kadar su ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Pişme işlemi bitince yoğurt ile sıcak sıcak servis yapılır.
AFİYET OLSUN
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder