Güveç

Yazar: Unknown Tarih: 22:30 Kategori: , , Yorum: Yorum Yap

Yazın en sevdiğim tatlarından biri patlıcan ve domatesin biraraya geldiği güveçtir. Hem çok hafif, hem de oldukça lezzetlidir . Bu mevsim ile arkadaşlarım "Handan haydi senin güvecini yap da yiyelim "derler. Bu güzel ve sıcak pazar gününde sizlere güvecimin tarifini veriyorum.
Malzemeler: (6 kişilik)
500 gr. güveçlik et (kuzu kuşbaşı et tercih edilmeli ve mutlaka içine bir parça kemikli et konulmalıdır. Ben incik ekledim)
2 kilo domates
1 kg.patlıcan
750 gr. sivribiber(acı sevmeyenler benim gibi çarliston biber kullanabilirler)
1 baş sarımsağın tamamı
tuz
biber
kırmızı pul biber(acı sevenler için)
1 paket (250 gr.) margarin



Bu güveç tepside yapılıyor. Fırına sığabilecek büyüklükte bir tepsinin en altına domateslerin yarısı küçük küçük doğranır ve tepsinin altı tamamen domates ile döşenir.(Yemek piştiğinde sebzeler kendi suyunu bıraktığı için oldukça sulu bir yemek olacağından tepsinin biraz derin olmasında fayda vardır)

Domateslerin üzerine sivri ya da çarliston biberlerin yarısı doğranır.

Biberlerin üzerine alacasoyulmuş olan patlıcanların yarısı doğranır.(Patlıcanları doğramadan önce suya koymayınız .Yıkayıp, alaca soyduktan sonra hemen doğrayınız)

Patlıcanların üzerine etin tamamı döşenir. Soyulmuş bir baş sarımsağın yarısı doğranmadan bütün dişler halinde etlerin arasına yerleştirilir. Margarinin yarısı küçük parçalar halinde etin arasına serpiştirilir.


Etin üzerine sırasıyla önce domatesin kalanı, ardından biberin kalanı ve en üste de patlıcanın kalanı doğranır. Sarımsağın kalan dişleri bütün halde ve margarinin kalan kısmı küçük parçalar halinde patlıcanın üzerine dağıtılır. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı pul biber eklenir. Hiç su eklenmeden ocağa konulur. 1 saat ocakta pişirilir (Su konulmasına gerek yoktur. Sebzeler kendi suyunu bıraktığı için güveç piştiğinde sulu olacaktır.) Bir saat sonunda tepsi 175C'deki fırına konulur(üstünü kapamayınız)ve 1.5 saat burada üzeri yanana kadar pişirilir. Üzeri yanınca fırından çıkarılır ve sıcak sıcak yanında pilav ile servis edilir.

AFİYET OLSUN

Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder