GAP Notları (1)

Yazar: Unknown Tarih: 11:25 Kategori: Yorum: Yorum Yap
Geçtiğimiz hafta GAP'a düzenlenen bir tura katıldım. Görmek istediğim bölgelerden birine yaptığım bu tur rüya gibi geçti. Çok güzel anılarla ve harika yemeklerinden kalan tatlarla geri döndüm. Bu geziden kısa notları, çok sevdiğim o yörenin yemeklerinden tatları ve fotoğrafları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Turun ilk durağı Diyarbakır. Diyarbakır'da Anadolu'nun ilk camilerinden olan Ulu Cami görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğup, büyüdüğü ev Diyarbakır'da önemli ziyaret yerlerinden biri.


Çin Seddinden sonra dünyanın en uzun suru olduğu söylenen Diyarbakır surları, sur kapıları, Keçi Burcu ve 10 Gözlü Köprü de mutlaka görülmesi gereken yerler.


Diyarbakır'dan sonra rota Hasankeyf. Hasankeyf için yol alırken muhteşem süslemeli Akkoyunlu hükümdarı Zeynel Bey Türbesini mutlaka ziyaret ediniz. Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak olan Hasankeyfi son görenlerden biri olacağını bilmek insana garip bir hüzün veriyor. Mutlaka görünüz.



Dicle nehrinin hemen kenarına kurulmuş, eski çağların fethedilemez kalesi Hasankeyf'te Şehir Kapıları, Aşağı Saray, Büyük Saray, Ulu Cami, Darphane, El-Rızk Cami ve ortaçağın en büyük köprüsünün kalıntıları karşınızda duruyor.Hasankeyf'ten ayrılıp, masal şehri Mardin'e yol alırken Süryani cemaatinin en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Midyat'a uğramadan geçmeyiniz. Şu anda pekçok ünlü diziye set görevi yapan bu tarihi yerleşim alanının çarşısında Süryani ustalarının ince ince işlediği ve tüm dünyada haklı bir üne kavuşan Telkari sanatının en güzel örneklerini bulabilirsiniz.



Neredeyse iki insanın yanyana yürüyemeyeceği kadar dar sokakları, sayısız ev altı geçit sokakları bulunan Mardin gerçekten insanı büyülüyor. Mezopotamya Ovasını görebileceğiniz Mardin'de Kasımiye Medresesi, Dayr'ül Zaferan Manastırı, Ulucami, Kırklar Kilisesi, eski bir Süryani Konağından çevrilen PTT binası mutlaka görülmesi gereken yerlerden sadece birkaçı.





Doğal bir film platosu haline gelen Mardin'in yemekleri ise başlı başına sanat eseri gibi. Mardin'in en ünlü yerel tatlarını sunan meşhur Cercis Murat Konağı Restorant'ından farkı kültürlerin karışımının ortaya çıkardığı Mardin Mutfağından işte sizlere derlediğim örnekler.


Mezeler:

Frik Salatası:Buğday, tavuk göğsü ile yapılıyor. Küflü Yoğurt:Kurutulmuş domates,süzme yoğurt'tan yapılıyor. Taşkırma Zeytin Salatası, Hibeş:Tahin, limonsuyu, sarımsak, kırmızı biber karışımı. Tebbel :Tahinli patlıcan salatası. Muammara:Peksimet, biber salçası, ceviz, sarımsak.Ekşimik patlıcan salatası, Albiber Ezmesi:Kurutulmuş domates salatası, Humus


Kitel Raha (Süryani İçli Köftesi)Bildiğimiz içli köftenin yassı olarak yapılanı ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve biber sosu eklenmişi.


İrok:Kızartma içli köfte

Alluciye:Ekşili (yeşil erik) yahnisi


Kaburga Dolması


Harire:Tahin, pekmez, süt ve cevizden yapılıp dondurma ile servis edilen harika bir tatlı.



Sizleri bu güzel yemekler, tatlı ,sumak şerbeti ve kahve ile başbaşa bırakıyorum. Gezinin ikinci kısmı yarına . Hoşçakalın.

Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder