Yaz meyvelerinin bolluğundan dolayı yazın çok daha fazla reçel yapıyoruz kışın bu biraz azalıyor ve kışın reçel denince hemen akla ayva ve portakal geliyor. Bugün size kış reçellerinin bence en güzeli olan hele bir de ekmek üstüne sürülen kaymakla yenildiğinde bambaşka bir lezzete bürünen ayva reçelinin tarifi vereceğim. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 kilo ayva
1 kilo toz şeker
5 su bardağı su
3 tane karanfil
3,4 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Ayvalar yıkanır, ayıklanır (çekirdekleri atmayın ve kullanmak üzere bir kapta toplayın) kabukları soyulur ve küçük küçük doğranırlar. Doğranan ayvalar kararmamaları için limonlu su içinde bekletilirler.Tüm ayvalar doğranınca süzülürler ve tencereye konulurlar. Su, karanfiller ve bir kapta toplanan çekirdekler de tencereye eklenip ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilmeye bırakılır. Ayvalar yumuşayınca toz şeker eklenip, suyunu çekip, şeker koyulaşana kadar kısık ateşte pişirilir. Reçel koyulaşmaya başlayınca limon suyu damlatılır ve bir iki taşım daha kaynatılıp, altı kapatılıp soğumaya bırakılır. (Reçel sulu gibi durursa merak etmeyin ayvanın ve içine konulan çekirdeklerin jöleli yapısı ile soğurken kıvamını bulur.) Soğuyan ve içinden karanfiller ile çekirdekleri çıkarılan reçel kavanozlara konulur.
AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder