Gerebiç

Yazar: Unknown Tarih: 10:06 Kategori: , Yorum: Yorum Yap

Herkese merhaba. Bugün Kilisli bir arkadaşımdan öğrendiğim Güneydoğu Anadolu’da  Gaziantep ve özellikle Kilis’te Ramazan Bayramının baş tatlısı olan gerebiç tarifini vermek istiyorum size. Kilis’te bayrama günler kala bütün evlerde gerebiçler hazırlanıp mahalle fırınında pişirilip bütün bayram boyunca gelen konuklara ikram edilirmiş. Tarifi  bir iki minik değişiklik yaparak Kilisli arkadaşımın verdiği bir yemek  kitabından aldım. İsterseniz bu bayram bir değişiklik yapın ve bu sıcak günlerde baklava, kadayıf türü tatlılar yerine misafirlerinize kökeni çok eskilere dayanan çok hafif ve yerel bir tatlı olan gerebiç ikram edin. Onlar da değişik bir tat ile tanışmış olsunlar.
Malzemeler (25 tane )
Yarım kilo  un
250 gr. irmik
125 gr. pudra şekeri
1 su bardağı dövülmüş Antep fıstığı
250 gr. zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı pudra şekeri( iç harcı için)
Hazırlanışı:
Un ve irmik bir kapta karıştırılır. İçine ılıtılmış zeytinyağı ve mahlep ilave edilip yoğurulur. Hamur haline gelince üzerine nemli bir bez örtülüp 1 saat beklemeye bırakılır.Diğer tarafta dövülmüş Antep fıstığı,  1 yemek kaşığı pudra şekeri, tarçın karıştırılır ve iç harcı hazırlanır.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içinde yuvarlanır. Bu işlem sırasında el zaman zaman zeytinyağı ile yağlanır. Top haline getirilen hamurların ortasına parmakla bir çukur açılır ve bu çukura hazırlanan   iç harcından 1 tatlı kaşığı konulur ve ağzı kapatılır. Tekrar yuvarlanan hamurlar gerebiç kalıbına konularak bastırılır ve kalıbın şeklini alması sağlanır. Fırın tepsisi gerebiçlerin yapışmaması için yağlanır ve gerebiçler tepsiye yan yana yerleştirilirler. Önceden ısıtılmış fırında 175 ‘C de  35-40 dak.(üzerlerinin kızarmamasına dikkat edin) pişirilir. Fırından çıkarılan gerebiçler servis tabağına alınır ve üzerlerine pudra şekeri serpilip servis edilir. (Tarif. Annemin Kilis Yemekleri Kitabı /Ahmet Serkant)
AFİYET OLSUN.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder