Herkese güzel bir hafta dilerim. Havaların çok sıcak olması nedeniyle uzunca bir süredir salata ağırlıklı tarifler veriyordum ama bugün artık yemek tarifi vermek istiyorum. İftarda konuklarınıza rahatlıkla sunabileceğiniz cacıklı arap köftesi yoğurtlu bir tarif olduğu için bu sıcak günlerde yiyenlere rahatsızlık vermiyor. Antep mutfağında görüp tanıdığım arap köftesi mevsimlere göre farklı şekillerde yapılıyor. Kışın ve baharda yanında yoğurtlu döğme çorbası veya şirinli çorba (tatlı çorba) ile servis edilir . Yazın ise arap köftesi cacıklı, domatesli, sarımsaklı ve sebzeli olarak hazırlanır. Ayrıca yeni doğum yapmış annelere sütü bol olsun diye arap köftesi yedirmek adettendir. (Kaynak ve tarif: Güneşin ve ateşin tadı/Gaziantep Mutfağı Kitabı)
Malzemeler (6 kişilik)
400 gr. çiğ köftelik yağsız kıyma
4 su bardağı ince köftelik bulgur
1 adet kuru soğan
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber(biz acı yemediğimiz için ben koymadım)
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı yenibahar
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı pul biber
2 su bardağı süzme yoğurt
5 diş sarımsak
2 demet maydanoz
Hazırlanışı:
Soğan ince ince doğranır. Bir tepsiye köftelik bulgur, doğranmış soğan, yenibahar, kırmızıbiber, karabiber ve tuz konulur ve hepsi karıştırılıp yoğurulur. Yoğurma sırasında azar azar (2 su bardağı) su konulur. Kıyma ilave edilir ve köfte harcı sakız gibi olana kadar yoğurulur. Harç hazır olunca karışımdan minik parçalar koparılarak yuvarlanır. Tencerenin dibine biraz su konulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun üstüne bir süzgeç yerleştirerek köfteler süzgece konulur ve 15 dak.buharda köfteler pişirilir.(Köfteleri tuzlu kaynar suda da haşlayabilirsiniz.) Köfteler haşlanınca bir tavada yağ ısıtılır ve pişen köfteler yağda biraz silkelenirler ama kızartılmazlar. Diğer tarafta sarımsaklar ayıklanıp, yarım tatlı kaşığı tuz ile dövülür. Dövülen sarımsak süzme yoğurt ile karıştırılır.(Gerekirse çok az su eklenebilir) Maydanozlar yıkanır, ayıklanır ve ince ince kıyılır. Geniş bir kap içinde tuz ile maydanozlar iyice ovalanır ve biraz hacmini kaybedince fazla suyu sıkılır ve sarımsaklı yoğurda eklenir ve iyice karıştırılır. Cacık servis tabağına alınır. Tavada çevrilen köfteler üzerine pul biber ekilir ve cacığın üzerine konularak servis yapılır.
AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder