Paella

Yazar: Unknown Tarih: 14:09 Kategori: , , , Yorum: Yorum Yap

Tüm annelerin Anneler Günü Kutlu Olsun. İspanyolların ünlü yemeği Paella'nın  İspanya'nın farklı bölgelerinde değişik versiyonları yapılıyor. Barselona gibi deniz kıyısı  yerlerde  deniz ürünleriyle yapılırken deniz kıyısından uzaklaştıkça tavuk veya etle yapılıyor. Paella'nın yapıldığı geniş yayvan iki kulplu tavaya da Paella adı veriliyor. İspanya'dan Paella yapmak için sipariş verdiğim Paella tavam  gelince hemen  Barselona'da yediğime bire bir sadık kalıp deniz ürünlü bir Paella  yaptım. (Tavuklu ve etli olana bezelye, yeşil, kırmızı biber gibi garnitürlerde konulabiliyor)
 Paella tavamı Barselona'dan bana getiren sevgili Dilek ve Burak'a tekrar teşekkür ederim.
Malzemeler.(3 kişilik)
12 adet büyük karides
300 gr. Fener balığı (beyaz etli herhangi bir balık olabilir)
1 adet kalamar
5 adet  kabuklu midye
150 gr. kum midyesi
1 su bardağı pirinç (baldo tercih edilmeli)
2 diş sarımsak
2 adet domates
zeytinyağı
tuz
karabiber
1 tutam safran
2 su bardağı su

 Hazırlanışı
Bir tavada zeytinyağı ısıtılır. Fleto halindeki fener balığı küp küp doğranır ve zeytinyağında hafifçe sotelenir. Fener balığı tavadan alınır ve tavaya halkalar halinde dilimlenmiş olan kalamar konulur ve hafifçe sotelenir. Kalamar tavadan alınır ve tavaya karidesler konulur karidesler tavada hafifçe sotelenir. Karidesler alınıp, tavaya kum midyeleri konulur ve hafifçe sotelenirler.(Tüm deniz ürünleri daha sonra pirinçle birlikte pişecekleri için çok hafif, renkleri dönmeden sotelenir) Kabuklu midyeler 10 dak. tuzlu ve sirkeli kaynar suda pişirilir, süzülür ve kenara konulur. Safran tutamı bir bardak suya konulur ve karıştırılıp dinlenmeye (renginin çıkması için) bırakılır. Domateslerin kabukları soyulur ve küp küp doğranır. Paella tavasına zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Sarımsaklar tavaya konulur ve sotelenir. Ardından domatesler tavaya konulur ve çevrilerek pişirilirler.  Ayıklanmış, yıkanmış ve süzülmüş pirinç tavaya konulur ve tane tane olana kadar kavrulur. Ardından kalamar, fener balığı, karides ve kum midyeleri tavaya konulur, tuz ilave edilir ve hepsi birlikte çevrilip harmanlanırlar.Safranlı su  ve bir su bardağı su tavaya konulur ve orta hararetli ateşte pişmeye bırakılır. Paella  suyunun tamamına yakını çekince (pirinç suyun tamamını çekmemeli çok hafif  sulu kalmalıdır) ocağın altı kapatılır. Kabuklu midyeler paellanın üzerine yerleştirilir ve  paella kendi tavası içinde  servis edilir.
AFİYET OLSUN.

Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder